Jaarverslag 2013

Het jaar 2013 is weer voorbij. Een jaar waarin het nodige is gerealiseerd en opgestart.

Een jaar waarin  veel is ondernomen in Bembeke, de regio waar Stichting MIM actief is.

Een jaar waarin

28 mei, 27 augustus en 04 december.

·         het dagelijks bestuur regelmatig overleg had betreffende alle lopende zaken.

·         op 01 september het vrijwilligersfeest is georganiseerd.

Een jaar waarin

de stichting gesteund werd door 150 donateurs (zowel vast als incidenteel).

Zij een samenwerkingsovereenkomst sloot met  Wilde Ganzen voor medefinanciering bij het realiseren van nieuwe klaslokalen voor de Ngonoondaschool.

Zij een samenwerkingsovereenkomst sloot met Impulsis/Edukans voor medefinanciering bij het realiseren van het LD Resource Centrum.

Een jaar waarin

verschillende  fonds wervende activiteiten werden ontplooid en vertegenwoordigers van MIM voor dit doel:

- eind januari actief zijn geweest voor de boekenbeurs van Vincentius in ’s-Hertogenbosch.

- op 19 mei op de jaarmarkt in Haaren hebben gestaan.

- op 14 augustus een presentatie hebben gegeven in Keulen.

- op 02 september een presentatie hebben gegeven bij een PI-netwerk bijeenkomst in Den Bosch.

- op 05 september op de groei en bloei markt in Emmeloord hebben gestaan.

- op 06 september op de speelgoedmarkt in Moergestel hebben gestaan.

- op 18 december een presentatie hebben gegeven  bij SOS Rommelmarkt in Den Bosch.

Waar deden we het dit jaar voor?

Voor  het LD Resource Centrum in Bembeke:

·         Er is een LD Resource Centre(LD=Learning Difficulties, ofwel speciaal onderwijs) opgericht. Er is een blok van drie klaslokalen, drie lerarenhuizen en een toiletunit beschikbaar en er is elektriciteit aangelegd. De school is 27 november officieel in gebruik genomen en heeft op die datum 32 leerlingen en twee leerkrachten. Een derde leerkracht is aangesteld maar wacht nog op mogelijkheid om te verhuizen naar Bembeke.

Voor de landbouwprojecten:

·         Het tweede varkensproject krijgt nogmaals voor een jaar financiële ondersteuning. Dit varkensproject is speciaal voor een groep met hiv/aids besmette mensen.

·         Er is weer een nieuw varkensproject gestart in het  Kamenya Gwaza district onder dezelfde voorwaarden als het lopende project.

Voor de Ngonoondaschool:

·         In september is gestart met de bouw van drieklaslokalen voor deze school.

Voor studiefinanciering:

De stichting droeg bij aan de studiekosten voor:

·         35 kinderen die onderwijs volgen op de middelbare school in Bembeke waarvan 9 kinderen hun eindexamen gedaan hebben.

·         8 kinderen die onderwijs volgen aan diverse middelbare scholen elders in Malawi.

Zr. Amelia functioneerde ook dit jaar als contact persoon tussen de kinderen, het schoolhoofd en stichting MIM.

Voor  St. Joseph’s Teacher Training College:

·         In het naaiatelier en het leslokaal zijn de trapnaaimachines vervangen door zig-zag trapnaaimachines.

·         Het computerlokaal voor leerlingen is volledig opnieuw ingericht.

Voor de Kantchito full primary school:.

·         Er zijn  drie lerarenhuizen gerenoveerd.

·         De school heeft de beschikking gekregen over een zonnepaneel waarop computers zijn aangesloten. Op school zal computerles gegeven gaan worden.

Voor de nieuwe aanvragen:

Het St. Anna’s Health Center wil heel graag meer ruimte om de zieken een goed bed te kunnen geven. Daarnaast willen ze voor de familie die de zieken verzorgen een goede plek om te kunnen overnachten en om de maaltijden te kunnen bereiden.

De parochie priester vraagt ondersteuning om een betere opvang te kunnen realiseren voor de leerlingen van de CDSS  die te ver van huis wonen om iedere dag op en neer te gaan.

De Ngonoondaschool wil graag een bestaand schoolgebouw gerenoveerd hebben.

De Nachilamboschool ( basisonderwijs) wil graag klaslokalen, lerarenhuizen en leermiddelen.

Januari  2014

M. Wouters, voorzitter.                                                            C. van Tilburg, secretaris